Geschiedenis

Ollandseweg 165 te Sint-Oedenrode. Reed je vanuit Sint-Oedenrode naar Olland, dan kwam je op een gegeven moment langs een vervallen boerderij.

De boerderij

Hij werd gebouwd in 1948 naar een ontwerp van de architect August van Breughel uit Sint-Oedenrode. Eigenaar was Karel Versantvoort en die woonde er tot 1964. Daarna hebben twee ongehuwde zonen nog een paar jaar op de boerderij gewoond. In 1966 is de boerderij aan de fam. Beljaars, afkomstig uit Appelscha verkocht door de negen kinderen Versantvoort. 

De familie woonde er ongeveer een jaar totdat het gezin uit elkaar ging en mevr. Beljaars met haar kinderen vertrok. Meneer Beljaars bleef nog een jaar alleen op de boerderij wonen. Na dat jaar vertrok ook hij en bleef de boerderij enige tijd leegstaan. Rond 1970 kreeg het weer bewoners:een jong stel uit Sint-Oedenrode dat nadat ze in Sint-Oedenrode woonruimte hadden gevonden weer vertrok.

Dat kwam de fam. van de Tillaart uit Olland prima uit, want zij zagen hun eigen boerderij afbranden en vonden op de Ollandseweg 165 prima onderdak. 
Nadat hun eigen boerderij weer was opgebouwd, zo’n anderhalf jaar later, vertrok ook deze familie weer. 
Hun plaats werd ingenomen door studenten die tijdelijk in de woning verbleven en door Engelbert Vissers afkomstig uit Groningen. 
Deze man sleet zijn werkzaam leven bij Circus Boltini en omdat de woning te bouwvallig was door achterstallig onderhoud, om er in te wonen, trok hij met zijn woonwagen in de grote schuur alwaar hij een verzameling van van alles en nog wat startte.

Overal slingerde wel wat rond van de “circusboer” zoals hij werd genoemd. Na klachten uit de buurt besloot de gemeente eens wat opgravingen te doen rondom de boerderij en men vond oa. Een ingegraven tractor.

Eveneens fokte hij op kleine schaal kippen en kalkoenen. 
In 2001 verslechterde de gezondheidstoestand van Engebert Vissers zodanig dat hij noodgedwongen zijn woonwagen moest verlaten. 
Hij overleed in 2004. 
Sindsdien staat de boerderij leeg. 
De schuurtjes stonden al langer leeg. Overwoekerd door het groen.

 

In 2005 werden kopers gevonden voor het pand, dat helaas in slechte staat verkeert. De ligging van de boerderij is perfect. Achter kijkt men uit over het Dommeldal. 
De toekomst van de boerderij is onzeker. Plannen zijn er, toestemming nog niet.

Met dank aan Frans van Berkel en Joan van Gorkum.

Ans Rooijakkers